- «رومهنگاري جديد» براي انتقال تجربه رومهنگاران ميآيد
به گزارش مهر، جهان امروز را عصر رسانهها و ارتباطات نامگذاري کردهاند، دوراني که حجم زيادي از اطلاعات در آن توليد مي شود و شهروندان اين جهان به عنوان مخاطبان اين رسانه ها هر روز با انبوهي از اخبار و اطلاعات مواجه مي شوند.
در چنين فضايي رومهنگاران هم مسئوليتهاي سنگيني پيدا کردهاند و توليد محتوا در بسترهاي جديدتر و انواع سنتي به يکي از موضوعات مهم مبدل شده است. توليد اخبار جعلي در جهان امروز تنها يکي از مشکلاتي است که رومهنگاران براي مقابله با آنها بايد تلاش کنند.
از نگاه رضا غبيشاوي، کارشناس علوم ارتباطات يکي از ضرورتهاي فعاليت رومهنگاري در جهان امروز توجه به آموزش و انتقال تجربيات ميان رومهنگاران است.
او که خود سابقه فعاليت رومهنگاري دارد معقتد است رومه نگاري ديگر به معناي فعاليت صرف در رسانه هاي کاغذي نيست و علاوه بر حوزه هاي ژورناليسم راديويي و تلويزيوني، عرصه هاي ديگري همچون فعاليت در خبرگزاري ها و رومه نگاري فضاي مجازي (سايبر ژورناليسم) را هم در بر مي گيرد. همين موضوع باعث شده نياز آموزشي رومه نگاران به يک مسأله مهم تبديل شود.
تا 2 هفته بعد «رومهنگاري جديد» ميآيد
با همين نگرش، غبيشاوي به همراه جمعي ديگر از رومه نگاران با سابقه اقدام به راهاندازي نشريه اي با عنوان «رومهنگاري جديد» کرده اند که قرار است به صورت فصلي منتشر شود.
او در همين رابطه به خبرگزاري مهر گفت: مجوز تأسيس اين نشريه سال گذشته صادر شد. هم اکنون مراحل صفحه آرايي را مي گذراند و تا 2 هفته آينده منتشر مي شود.
غبيشاوي درباره ايده راه اندازي نشريه «رومه نگاري جديد» هم اين طور توضيح داد: اين فصلنامه درباره موضوعات رسانه اي است. به دليل اينکه در حال حاضر شاهد حضور شکل هاي مختلفي از رسانه هاي جديد به ويژه رسانه هاي جديدي در بستر فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي هستيم؛ به فکر ايجاد نشريه اي افتاديم که در آن موضوعات مربوط به اين نوع از رسانه هاي جديد مطرح شود. رسانه هاي جديد نيازمند رومه نگاري جديد است.
مدير مسئول فصلنامه «رومهنگاري جديد» ادامه داد: علاوه بر اين با گسترش فضاي مجازي و شبکه هاي اجتماعي، شاهد گسترش «شهروند خبرنگاري» هستيم و موضوعاتي همچون «اخبار جعلي» هم در فضاي رسانه ها اهميت پيدا کرده است. همه اينها ما را به اين نتيجه رساند نشريه اي براي به اشتراک گذاري تجربيات رومه نگاران، بيان متن هاي آموزشي به روز و انتقال جديدترين يافته ها در حوزه فعاليت هاي رسانه اي راه اندازي کنيم چرا که جاي چنين کاري را در فضاي رسانه اي ايران خالي مي بينيم. هم اکنون در اين مورد حتي در فضاي دانشگاهي هم نواقص جدي وجود دارد.
نشريهاي براي انتقال تجربيات رومهنگاران
غبيشاوي با اشاره به اينکه در حوزه مباحث تئوريک رومهنگاري هم محتواي قابل توجهي که مناسب فعاليت رومه نگاران در اين فضاي جديد باشد وجود ندارد اظهار داشت: در بخشي از اين مجله تجربيات رومه نگاران به اشتراک گذاشته مي شود اما اين انتقال تجربه فقط مختص رومه نگاران ايران نيست و بخشي از آنها حاصل ترجمه مقالات و يادداشت هايي است که رومه نگاران در سراسر جهان آنها را مطرح کرده اند. همچنين قصد داريم از متن هاي آموزشي که مراکز رسانه اي و آموزش رومه نگاري عرضه کرده اند، استفاده کنيم.
اين رومهنگار حوزه بينالملل تأکيد کرد: بسياري از رسانه هاي بزرگ جهاني همچون بي بي سي، الجزيره و رويترز سرويس هاي آموزشي ويژه رومه نگاران دارند که متن هاي آموزشي مناسبي در آنها وجود دارد و بناداريم از اين متن ها در فصلنامه «رومه نگاري جديد» استفاده کنيم. همچنين يکي ديگر از اقدامات مان در اين نشريه استفاده از محتواها و آيين نامه هايي است که رسانه هاي بزرگ و حرفه اي استفاده مي کنند که در فضاهاي رسانه اي چنين متن هايي زياد مورد استناد قرار مي گيرد. در اين بخش هدف مان اين است که آيين نامه ها را بررسي کنيم و جهت ارائه چارچوب هاي اخلاقي و حرفه اي ويژه رومه نگاران منتشر کنيم.
هدف آشناترکردن رومهنگاران براي تصميم بهتر
مدير مسئول فصلنامه «رومه نگاري جديد» به اين سوأل که آيا فضاي رومه نگاري در کشورهاي ديگر (به ويژه کشورهاي اروپايي و غربي) با شرايط ايران متفاوت است و براي انطباق اين آموزه ها با شرايط بومي رومه نگاري در ايران، چارهاي انديشيدهايد، اين طور پاسخ داد: محدوديت هايي که رومه نگاران براي فعاليت خود احساس ميکنند شامل سه دسته چارچوب اصول حرفه اي، قانوني و اخلاقي است. نوع اول محدوديت ها ناشي از اصولي است که براي فعاليت حرفهاي وجود دارد. نوع دوم آن در هر کشوري و بسته به نوع قانوني که اجرا مي شود تفاوت دارد و محدوديت هاي اخلاقي هم جنبه نسبي دارد و ممکن است در يک کشور درباره يک موضوع ديدگاه هاي مختلفي وجود داشته باشد. با اين حال برخي موارد مثل حمايت از محيط زيست، توجه به ميراث فرهنگي و رومه نگاري براي تحقق صلح ماهيت جهان شمول دارد. با اين شرايط بر اين باور هستيم که اگر رومه نگاران با معيارهاي مختلف آشنا شوند در تصميمگيري و تهيه مطالب بهتر مي توانند عمل کنند.
نسخه کاغذي رومهنگاري جديد در کتابفروشيها
غبيشاوي که علاوه بر مدير مسئولي و سردبيري نشريه «رومه نگاري جديد»، معاون سردبير سايت خبري عصر ايران هم هست با اشاره به اينکه شيوه انتشار نشريه به صورت فصلي باعث ميشود وقت و انرژي کافي براي تهيه و آماده سازي مقالات وجود داشته باشد، درباره توزيع آن گفت: براي فروش و توزيع اين نشريه به دنبال شيوه هايي غير سنتي هم هستيم به همين دليل نسخه PDF را براي فروش اينترنتي مدنظر داريم، اما از آنجايي که معتقد هستيم هر رسانه اي به شدت تحت تأثير قالب آن قرار دارد [يادآوري جملهاي از مارشال مک لوهان مبني بر رسانه، پيام است] قصد داريم اين نشريه حتما به شکل کاغذي هم چاپ شود. در اين بخش به دليل اينکه متوجه شديم مخاطب مجلات جدي براي تهيه نشريه مدنظرشان از کيوسکهاي عرضه مطبوعات به فروشگاه هاي کتاب نقل مکان کردهاند تصميم داريم توزيع اين فصلنامه را در چنين مکانهايي دنبال کنيم. همچنين فروشگاه اينترنتي ديجي کالا هم براي توزيع نشريه در سراسر ايران در نظر گرفته شده است.
يادآور مي شود فصلنامه «رومهنگاري جديد» به مدير مسئولي و سردبيري رضا غبيشاوي قرار است منتشر شود و احسان محمدي، مصطفي داننده، مهرداد خدير و جعفر محمدي از جمله اعضاي تحريريه آن هستند.
درباره این سایت